Espacios naturales
Setmana del Medi Ambient




21 set. Dia dels espais naturals






La terra no és nostra; nosaltres som de la terra. Connecta amb els espais naturals.

Uneix-te al nostre repte. Cinc dies, cinc propòsits. Volem canviar el món.
Els espais naturals protegits són aquelles àrees –tant terrestres com marines– a les quals se’ls reconeixen uns valors naturals excel·lents; es dediquen específicament per a la conservació de la naturalesa i, per tant, estan subjectes a un règim jurídic especial.




Acte principal

ESTAND INFORMATIU DE LA UNITAT DE MEDI AMBIENT
D'11 a 15 h, al campus de Gandia
Programa complet del dia


[ Tornar a l'inici ]   

"Quan haureu tallat l'últim arbre, quan haureu matat l'últim animal, quan haureu contaminat l'últim riu, us adonareu que els diners no es mengen" (dels indis cree del Canadà)



Sabies que:

· El 15% de la terra és objecte de protecció en l'actualitat, però aquesta protecció no abasta totes les zones importants per a la diversitat biològica. Es necessita protegir les zones clau, a fi d'enfortir la gestió dels recursos naturals i conservar aquesta diversitat. Entre el 2000 i el 2017, la mitjana de cobertura mundial de zones clau per a la biodiversitat terrestre, d'aigua dolça i de muntanya, va augmentar del 35% al 47%, del 32% al 43%, i del 39% al 49%, respectivament.
·Les zones marines protegides contribueixen a la reducció de la pobresa, ja que augmenten els ingressos i milloren la salut de les persones.:
· Aquests són els principals espais protegits d'Espanya i de la Comunitat Valenciana:

- Parcs nacionals espanyols [http://www.mapama.gob.es/es/red-parques-nacionales/nuestros-parques/default.aspx]
- Parcs naturals de la Comunitat Valeciana [http://www.parquesnaturales.gva.es/]
- Paisatges protegits de la Comunitat Valenciana [http://www.agroambient.gva.es/es/web/espacios-protegidos/paisajes-protegidos]
- Monuments naturals de la Comunitat Valenciana [http://www.agroambient.gva.es/es/web/espacios-protegidos/monumentos-naturales]
- Reserves marines d'Espanya [http://www.mapama.gob.es/app/reservas-marinas-espana/rmarinas-intro.asp]



Què pots fer?
Pots canviar els teus hàbits i costums...

· Quan vages a un espai protegit, has d'informar-te bé sobre quines activitats estan permeses o no. Per exemple, en molts llocs protegits no està permesa l'acampada lliure.
· Quan isques al camp, no molestes mai els animals. Intenta no fer molt de soroll, ja que els crees molt d’estrès.
· En les carreteres que travessen zones naturals, tingues sempre la màxima precaució: els atropellaments són una de les primeres causes de mort d'espècies protegides, com per exemple del linx ibèric, que és el felí més amenaçat del món.
· Quan vages al camp, no has de fer foc: en un 95% dels casos, els incendis es deuen a negligències humanes i són una de les raons més importants de destrucció d'hàbitats naturals i, per tant, de pèrdua de biodiversitat.
· Mai deixes fem al camp: a part de ser un focus de brutícia i contaminació, poses en perill la vida dels animals que puguen acostar-s’hi.
· Mai alliberes animals en zones naturals: tenen moltes possibilitats de morir, per la qual cosa seria un maltracte. No obstant això, si no moren i troben possibilitats de supervivència, afectaran els éssers vius autòctons, per la qual cosa estaràs perjudicant els ecosistemes naturals.
· Sempre que compres mobles nous o paper, assegura't que la matèria primera provinga de boscos certificats.
· Si vols adquirir un animal exòtic, fes-ho en llocs que complisquen tots els requisits legals, i assegura't que no compres animals protegits en aquest o altres països, ja que d'aquesta forma es promou la caça furtiva.






[ Tornar a l'inici ]   

Cinc dies per a canviar el teu món

#5diasParaCambiarElMundo

Setmana del Medi Ambient a la UPV




Programa d'activitats del dia 21:



RUTA BOTÀNICA pels jardins de Vera A càrrec del professor Javier Esteras
De 10 a 11h. inici de la ruta als jardins de l'accés P del campus de Vera (accés a Rectorat des de l'Avinguda Tarongers)a l'Àgora del campus de Vera
ESTAND INFORMATIU DE LA UNITAT DE MEDI AMBIENT D'11 a 15 h, al campus de Gandia
TAULA REDONA “Problemàtica de l´aigua al Serpis: des del riu fins a la mar” Organitzat per Francisco Martínez Capel i Sandra Barrancos, amb la participació de Centre de Desenvolupament Rural CDR la Safor, associacions locals i comarcals, associacions de regants, Ajuntaments, Confraria de Pescadors de Gandia, etc.
De 12:30 a 14:30h al Saló de graus del campus de Gandia. No és necessària inscripció, fins ompliment d'aforament
EMISSIÓ DEL DOCUMENTAL Terra, historia natural A les 18 h, a la Casa de l'Alumne Sala de Graus 1 (Edifici 4K)
VOLUNTARIAT socioambiental de prevenció d'incendis forestals al Parc Natural de l'Albufera Organitzat per l'Ajuntament de València, juntament amb la Creu Roja. Apunta't en: Anar a l'enllaç
EXPOSICIÓ "Les claus del canvi" Exposició itinerant sobre consum responsable elaborada pel Centre d'Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana (CEACV).
Del 17 al 21 de setembre al vestíbul de l'edifici Nexus (Edifici 6G)
EXPOSICIÓ "Les millors fotos del I Concurs de Fotografia Guille Martí Revillo" Del 17 al 21 de setembre, a la Biblioteca General (Edifici 4L)


[ Tornar a l'inici ]   
campus UPV de excelenciacampus UPV de excelencia
Universitat Politècnica de València © 2018 · Tel. (+34) 96 387 90 00 · informacion@upv.es
EMAS upv